Головна » 2015 » Лютий » 9 » Вчись хвалити як мужик
14:09
Вчись хвалити як мужик

Однією з найбільш дієвих форм людської комунікації є похвала. Ми оточені можливістю використовувати її: у спільній роботі, на робочому місці, в сімейному житті, у громадській діяльності, навіть у дресируванні собак, - і коли ми робимо це добре, вона творить чудеса.

Ефективна похвала може мотивувати людину на трудові подвиги, підняти самооцінку або навіть змінити траєкторію сприйняття життя. Як мінімум вона здатна робити день краще, але тільки якщо це похвала щира і доречна. В іншому випадку вона марна і навіть деструктивна. Тому давай розглянемо більш детально таку просту, на перший погляд, штуку, як похвалу.

1 Основи

Твоя похвала завжди повинна включати ці три елементи:

1. Ім'я людини, яку ти хвалиш.

2. Причина, по якій ти хвалиш людину.

3. Щирість. Щоб у тебе не залишилося питань, обговоримо ситуацію більш детально. Ти завжди повинен звертатися до людини по імені, таким чином ти демонструєш їй свою повагу. Адже, по суті, для більшості людей звук власного імені - найприємніший у світі. Звернення на ім'я показує твоєму підлеглому, особливо якщо працюєш у великому колективі, що ти знаєш про його існування, знаєш, як його звуть і що він безсумнівно не залишився непоміченим.

Тому, якщо починаєш пропозицію з чийогось імені, ти одразу задаєш потрібний тон всієї розмови. Якщо твоя похвала є розпливчастою, це може звучати нещиро. Коли ти перегинаєщ палицю або починаєш розтікатися мислію по древу, людина на це може відповісти щось із серії "я просто роблю свою роботу" або "це не моя заслуга".

А може бути, в глибині душі він не думає, що заслуговує похвали, або підозрює тебе в тому, що ти намагаєшся маніпулювати ним. Розглянемо два приклади:

1. "Гей, відмінно попрацював учора!"

2. "Василь, вчора я був дійсно вражений твоєб роботою: я помітив, що в обід у тебе була величезна стопка замовлень і клієнтських звернень, а коли я повернувся в чотири години дня, ти розібрав всі папери і виконав все дуже швидко. Відмінна робота ! "Якщо Василь насилу перетравлює похвалу, то перше твердження навряд чи буде ефективним.

Друге твердження, однак, показує Василю три речі: що ти знаєш його ім'я, що ти бачив, а головне, помітив його успішну роботу і що ти це високо цінуєш. Так що, швидше за все, наш Василь стане мотивований, у нього підніметься настрій, і він не буде зайвий раз розслабляти булки, мало що ти ще можеш побачити. Щирість, ти повинен хвалити лише за те, що є насправді. Чи не є зароблена похвала - це просто лестощі, а справжній чоловік не стане маніпулювати емоціями людей або використовувати порожню похвалу.

Якщо ти культивуєш в собі чоловічу поведінку, то поступово станеш тією людиною, чия думка цінується іншими. І твоя позитивна оцінка матиме такий же вплив, наскільки сильно тебе поважають. Стань більш уважним, поглянь людині в обличчя, подивися на те, як він робить свою роботу і що робить дійсно добре. Постарайся відчути вдячність, а потім говори слова.

Ніколи не намагайся підробити щирість, бо чесність - це основа істинної мужності. Хвали лише тоді, коли хтось робить правильні речі, а справжній мужик знає, що таке правильно, а що таке погано, і не боїться відстоювати свої думку і правоту.

2 Ускладнений курс

Далі ми будемо підвищувати планку, бо за допомогою навику щирої похвали ти дійсно зможеш перевернути весь внутрішній світ людини. Тобі необхідно з'ясувати, яка позитивна риса його характеру допомагає йому так відмінно справлятися зі своєю роботою.

Працьовитість, терпіння, навички роботи в команді, орієнтування на клієнта або позитивний настрій - варіантів маса. Після того як ти визначишся з характеристикою, саме час згадати про цю рису в кінці хвалебної промови. Якщо Василь (так, той самий, з першого пункту) важко приймає похвалу, то він може сприйняти подібний поворот в ще більш погано, якщо ти будеш недостатньо конкретним.

Він тобі не повірить, і, швидше за все, вважатиме, що ти хочеш його використовувати. Але якщо ти точно підмітив конкретні деталі і говорив щиро, то даси Василю шанс побачити краще в ньому через чужі очі і сприйняття. І будь упевнений, що після він буде прагнути відповідати тій поведінці, яку очікує від самого себе, і яку ти очікуєш від нього.

Ти здатний простою щирою фразою підвищити самооцінку людини, а подібну трансформацію важко переоцінити: заохочення, сказане в потрібний час і в потрібному місці, здатне розкрити потенціал і підвищити працездатності.

3 Будь обережний зі словами

Похвала - дуже потужний засіб, тому й небезпечний. Нещирість викликає підозру і негатив. Як і якщо ти критикуєш людину, яка вважає, що він робить все добре і, навпаки, заслуговує похвали. Подібне може сильно дезорганізувати людину і позбавити його ентузіазму для подальших старань. Тому, як завжди і у всьому, будь обережний зі словами!

Категорія: Для читання | Переглядів: 403 | | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]